Tynkkynen Jutta

juttatynkkynen_lores

Kerrotko lyhyesti itsestäsi?
Olen Jutta Tynkkynen ja kotoisin Savonlinnan lähistöllä sijaitsevalta Punkaharjulta. Perheeseen kuuluu aviomies, kaksi lasta ja yksi pikkuinen koira.

Nykyiseen kotikaupunkiini Joensuuhun tulin aikoinaan kauan, kauan sitten yliopistoon opiskelemaan tietojenkäsittelytiedettä. Työskentelen yhä samalla alalla, ja vaikka työni on välillä vaativaa, niin palkitsevaa se on erityisesti silloin, kun saa tehtyä mahdottomasta mahdollista. Työn vastapainoksi tykkään kuitenkin vapaa-ajalla rentoutua ilman tietokonetta, Hyvien Tarinoiden parissa, joita etsin niin kirjoista kuin leffoistakin.

Miten sinusta tuli kirjailija?
Olen aina kirjoitellut pieniä tarinoita ja leikkinyt lapsena paljon mielikuvitusleikkejä, jotka ovatkin parhaita lapsuudenmuistojani. Aloin tehdä omille lapsilleni etsiväseikkailuja, joissa lapset pääsevät ratkomaan visaisia mysteerejä ja samalla leikkimään salapoliiseja, kuten itsekin tein pienenä. Sitten tulin ajatelleeksi, että olisi hauskaa, jos kaikki muutkin lapset pääsisivät seikkailemaan ja ratkomaan mukavia mysteerejä.

Pian huomasin kirjoittavani Etsivätoimisto Mysteeri -dekkarisarjaa, jonka ideana on tarjota lapsille lukemista, tehtävien ratkontaa ja leikkimistä, mikä sen mukavampaa! Ja ehkä myös uusia, kivoja lapsuusmuistoja.

Mistä saat aiheet kirjoillesi ja millainen on kirjoittamisprosessisi?
Kaikki alkoi safiirista… eli ensin syntyy idea, joka lähtee liikkeelle vaikka suuresta sinisestä safiirista, lohikäärmemiekasta tai rubiinivaltikasta. Tai yhtä hyvin jostain ”tavallisemmasta”, kuten veden välkkeestä vesiputouksessa, tuulen havinasta puissa tai kauniista auringonnoususta. Sitten yksi asia johtaa toiseen, juonet ja hahmot kehittyvät, ja alkaa tapahtua! Silloin mahdottomasta voi tulla mahdollista myös mysteerien mielikuvitusmaailmassa.

Mistä uusin kirjasi kertoo?
Etsivätoimisto Mysteeri -sarjan toinen osa, Kultainen miekka, kertoo kolmesta alakouluikäisestä lapsesta Roosasta, Timistä ja Aurorasta, jotka haluaisivat olla salapoliiseja. Tilaisuus etsiväseikkailuun tarjoutuukin, kun heidän kotipaikkakunnallaan näytteillä oleva Kiinan keisarien ikivanha kultainen miekka varastetaan. Lapset alkavat tutkia arvoituksellisia johtolankoja päästäkseen ovelan miekkavarkaan jäljille ja joutuvat hurjaan seikkailuun selvittämään outoa mysteeriä, joka juontaa juurensa muinaisen Kiinan valtataisteluihin asti.

Tapausta ratkoessaan Etsivätoimisto Mysteerin jäsenet oppivat etsivätaitojen lisäksi jotain myös periksi antamattomuudesta ja valintojen tekemisestä. Sekä oman elämänsä tarinaan vaikuttamisesta. Kolmesta teemasta, jotka ovat tärkeitä minulle, ja joiden ympärillä Etsivätoimisto Mysteerin tarinat pyörivät.

Mitä kirjoittaminen sinulle merkitsee?
Mahdottomasta mahdollista (taas kerran). Tarinoiden, tehtävien sekä aarteenetsintöjen suunnittelu, kirjoittaminen ja tekeminen on prosessi, joka palkitsee tekijänsä monella eri tasolla. Mukavaa aivojumppaa, iloista tarinoiden virtaa ja mysteerien maailmassa seikkailua. Sitä kaikkea. Ja kaikkea muutakin mitä kuvitella saattaa. Mielikuvitus sparraa!

Mitkä ovat tulevaisuudensuunnitelmasi kirjoittamisen saralla?
Toivon kirjoittavani lisää Etsivätoimisto Mysteerin seikkailuja eli Roosasta, Timistä, Aurorasta ja heidän ystävyydestään sekä etsivätapauksistaan kertovaa Tarinaa. Näiden kolmen lapsen Tarinaa, joka jatkuu, polveilee ja etenee, ja joka kerrotaan Etsivätoimisto Mysteerin jatko-osien myötä.
 
Minkälainen lukija itse olet?
Luen ennen kaikkea Hyviä Tarinoita, sellaisia jotka vetoavat minuun jollain tavalla, mikä tekee niistä hyviä. Kirjailijoista voisin mainita esimerkiksi vaikka kaikkien tuntemat J.R.R. Tolkienin, J.K. Rowlingin ja Agatha Christien. Mutta luen myös kaikkea erilaista tietokirjallisuudesta William Shakespeareen.

Kaikkein eniten tykkään kuitenkin lukea kesällä, omalla terassilla, lämmöstä ja leppeästä tuulesta samalla nauttien.

Mitä haluaisit sanoa lukijoillesi?
Lukekaa, leikkikää, käykää uimassa, hiipikää pimeässä taskulampun valossa, löytäkää oma mielikuvituksenne, rakentakaa oma maailmanne. Lapset nämä jo osaavatkin.

Palautetta luen mielellään. Kiitoksia!

Sähköposti: Etsivatoimisto.Mysteeri (miukumauku) gmail.com
Lisää etsivätehtäviä löytyy sivulta: https://www.facebook.com/EtsivatoimistoMysteeri/