Hongisto Outi

MG_0125.2

Outi Hongisto on espoolainen kirjailija, joka viettää päivänsä asuntojen ja rakentamisen maailmassa. Outilta on ilmestynyt aiemmin kaksi lapsille suunnattua matkakirjaa. Keväällä 2020 ilmestyi hänen ensimmäinen rikosjännärinsä Veljet - Amir. Syksyllä 2021 ilmestyy sarjan toinen, itsenäinen osa Veljet - Younas.

 

”Idea Veljiin syntyi, kun kuulin huhun poliisista, joka työskentelee korkeassa asemassa ja että hänellä olisi sukulainen, joka puolestaan toimii lain toisella puolen. Samaan aikaan luin ihastuttavaa Roslund & Hellströmin Kaksi soturia -nimistä kirjaa, joka kertoo Ruotsin lähiöissä asuvista muualta Ruotsiin muuttaneista nuorista sekä paikallisten jengien ja poliisien välienselvittelyistä. On tosiasia, että elämme muuttuvassa ilmapiirissä täällä Suomessakin. Tästä syystä kirjan päähenkilöiksi asettuivat pakistanilaiset veljekset Amir ja Younas.

 

Kun sitten sain idean kirjoittaa itsekin – olen suuri dekkarifani ja ahmin noin 1–2 kirjaa viikossa – ilmoittauduin silloisen Espoon työväenopiston kirjoituskurssille. Pian aloitin kurssin valtavan jännityksen ja innostuksen vallassa. Onneksi halu kirjoittaa ja halu oppia kirjoittamaan veivät eteenpäin, ja tässä sitä nyt ollaan!

 

Kirjoitan yleensä iltaisin tai viikonloppuna. Olen flow-tilassa kirjoittava, joten kirjoittaminen vaatii aina oikean mielentilan, paikan ja tietenkin aikaa, mutta silloin syntyy yleensä monta sivua hyvää tekstiä. Oikolukua ja muokkausta teen arkenakin, mutta siinäkin on vaarana se, että innostuu luomaan uutta tekstiä ja pian yöunille saa heittää hyvästit.

 

Saan ideoita monesti muista pohjoismaisista dekkareista. Matkiminen ei kuitenkaan ole se juttu, vaan jokin pieni ajatuksen siemen nousee lukiessa ja tulee sellainen olo, että nytpä tiedän, miten oma tarinani jatkuu tms. Olen myös ollut monilla erilaisilla kirjoituskursseilla. Ne innostavat kirjoittamaan uutta, ja niistä saa paitsi uusia ideoita, myös tuiki tarpeellisia kirjoittajakavereita. Kirjailijalle vertaistuki on todella tärkeää, kun monesti tekstin ja ideoiden kanssa on ihan yksin.

 

Kirjoittamisprosessini on sellainen, että saatan kirjoittaa vihkoon joitakin pääajatuksia vain saadakseni ideat kirjattua ylös. Sitten saatan pitää pitkänkin tauon, pyöritellä ajatuksia, tarinaa ja hahmoja mielessäni – jopa unissani – ja kun tiedän, että pian on aikaa kirjoittamiselle, ryhdyn edellisenä päivänä suunnittelemaan, mistä kohtaa alan kirjoittaa ja mitä aihetta. Kun vihdoin koittaa se hetki, sanat suorastaan virtaavat tietokoneen näytölle. Aina välillä sitä miettii, että jos olisi aikaa vaikka kuljeskella metsässä, pyöritellä ideoita päivä pari ja sitten vielä olisi aikaa kirjoittaa, niin sitähän saisi tehtyä vaikka kuinka paljon tekstejä!

  

Kirjoittaminen on minulle valtavan tärkeää, nykyään myös osa identiteettiäni. Innostuin kirjoittamisesta niin paljon, että opiskelen sitä parhaillaan Jyväskylän Avoimessa Yliopistossa. Pidän huolen, että ehdin joka viikko kirjoittaa edes muutaman tunnin. Haasteena on se, että kun pyörittää kolmeakin käsikirjoitusta yhtä aikaa, pitää priorisoida.Valokuva Jaana Kallio