Hongisto Outi

MG_0125.2

Espoolainen Outi Hongisto on kirjoittanut kaksi lapsille suunnattua matkakirjaa, Sara matkalla Kaliforniassa (2015, Myllylahti) ja Sara matkalla Dubaissa (2017, Myllylahti) sekä vuonna 2020 ilmestyneen esikoisrikosromaanin Veljet – Amir (Myllylahti) ja vuonna 2021 ilmestyneen sarjan toisen osan, Veljet – Younas (Myllylahti). Veljet-sarjan kolmas osa Veljet – Jälkeläinen ilmestyy keväällä 2023, ja se on sarjan päätösosa.

 

”Idea Veljiin syntyi, kun kuulin huhun poliisista, joka työskentelee korkeassa asemassa ja että hänellä olisi sukulainen, joka puolestaan toimii lain toisella puolen. Samaan aikaan luin ihastuttavaa Roslund & Hellströmin Kaksi soturia -nimistä kirjaa, joka kertoo Ruotsin lähiöissä asuvista muualta Ruotsiin muuttaneista nuorista sekä paikallisten jengien ja poliisien välienselvittelyistä. On tosiasia, että elämme muuttuvassa ilmapiirissä täällä Suomessakin. Tästä syystä kirjan päähenkilöiksi valikoitui pakistanilaiset veljekset Amir ja Younas.

 

Kun sitten sain idean kirjoittaa itsekin – olen suuri dekkarifani ja ahmin noin 1–2 kirjaa viikossa – ilmoittauduin silloisen Espoon työväenopiston kirjoituskurssille. Pian aloitin kurssin valtavan jännityksen ja innostuksen vallassa. Halu kirjoittaa ja oppia kirjoittamaan veivät minua eteenpäin.

 

Kirjoitan yleensä illalla tai viikonloppuisin. Kirjoitan monesti flow-tilassa, mikä vaatii sopivan mielentilan, paikan ja tietenkin aikaa. Oikolukua ja muokkausta teen arkenakin, mutta innostun herkästi luomaan uutta tekstiä, ja tekstin korjailu unohtuu.

 

Saan ideoita muista pohjoismaisista dekkareista. Matkiminen ei kuitenkaan ole se juttu, vaan jokin pieni ajatuksen siemen nousee lukiessa ja oivallan kuinka oma tarinani jatkuu. Olen osallistunut useille kirjoituskursseille. Kirjailijalle vertaistuki on todella tärkeää, sillä monesti tekstiä ja juoni-ideoita on paras pohtia yhdessä muiden kirjoittajien kanssa.

 

Kirjoittamisprosessini on sellainen, että saatan kirjoittaa tai raapustaa vihkoon joitain pääajatuksia jotta saan pääidean kirjattua ylös. Saatan pitää pitkänkin tauon tuon jälkeen, pyöritellä ajatuksia ja tarinaa sekä erityisesti henkilöhahmoja mielessäni. Kun tiedän, että aika kirjoittamiselle on mahdollinen, ryhdyn edellisenä päivänä käynnistelemään kirjoittamista mielessäni. Kun sitten avaan koneen, tiedän mistä kohtaa tai mistä aiheesta alan kirjoittamaan. Silloin sanat suorastaan virtaavat tietokoneeni näytölle.

 

Kirjoittaminen on minulle valtavan tärkeää, nykyään myös osa identiteettiäni. Innostuin kirjoittamisesta niin paljon, että opiskelen sitä parhaillaan Jyväskylän Avoimessa Yliopistossa. Pidän huolen, että ehdin joka viikko kirjoittaa edes muutaman tunnin. Haasteena on se, että kun pyörittää kolmeakin käsikirjoitusta yhtä aikaa, pitää priorisoida.”

 

Outi Hongisto mieltää itsensä rikoskirjailijaksi, sillä hänellä on tälläkin hetkellä työn alla useita erilaisia rikosromaanikäsikirjoituksia. Hän lukee runsaasti erityyppistä kirjallisuutta, pääosin rikosromaaneja ja dekkareita.Valokuva Jaana Kallio