Huusko Teija

Teija_Huusko_lores

Teija Huusko (s.1981) on turkulainen baletinopettaja. Hänen esikoiskirjansa Balettia, Alina! aloittaa kirjasarjan, joka on suunnattu baletista kiinnostuneille varhaisnuorille.

 

Kerrotko lyhyesti itsestäsi
Vietin pääosan lapsuudestani Hämeenlinnassa, mutta jo nuorena muutin baletin perässä Helsinkiin. Lukion jälkeen koetin irtiottoa baletista ja lähdin Turkuun opiskelemaan biokemiaa. Pikkuhiljaa tanssi palasi kuitenkin elämääni entistä kiinnostavampana, ja kesken tohtoriopintojen päädyinkin onnellisesti opettamaan balettia. Pian sen jälkeen hakeuduin tanssinopettajakoulutukseen (AMK) ja myöhemmin suoritin alalta myös ylemmän korkeakoulututkinnon.


Miten sinusta tuli kirjailija?
Omat lapsuuden ja nuoruuden balettimuistot tulevat usein mieleen oppilaita seuratessa. Itselleni balettiaiheiset kirjat olivat aikoinaan tärkeä motivaation lähde jaksaa vaativan lajin parissa. Ajatus kirjan kirjoittamisesta kyti mielessä pitkään, ja yhtenä tanssinopettajan pitkänä kesälomana tarina lähti sitten muotoutumaan.


Mistä esikoiskirjasi kertoo?
Esikoiskirjani kertoo balettia harrastavasta 12-vuotiaasta Alinasta. Hänellä alkaa uusi jännittävä lukukausi uuden baletinopettajan kanssa. Syksy tuo tullessaan myös epävarmuutta, kilpailua ja monimutkaisia ystävyyssuhteita. Balettia, Alina! kuvaa elämänvaihetta, jolloin harrastus muuttuukin nuoren elämässä yhtäkkiä astetta vakavammaksi.


Millainen on kirjoittamisprosessisi?
Kirjoittamiseni lähtee tunnelmasta ja tietystä ympäristöstä. Mielessäni on päähenkilö ja hänen ikäkauteensa sopivia tapahtumia, jotka liittyvät baletin maailmaan, mutta varsinainen tarina muotoutuu kuin itsestään. Esikoiskirjaani kirjoittaessani sain kokea, miten tarina voi alkaa elää omaa elämäänsä. Kirjoitan ensin pitkään pysähtymättä ja palaan tekstin muokkaamiseen vasta myöhemmin.


Minkälainen lukija itse olet?
Pidän lukemista tärkeänä ja nautin siitä, että voin vaikuttua kirjasta niin, että katselenkin maailmaan yhtäkkiä aivan uudenlaisin silmin. Arkena lukemiseni edistyy valitettavan hitaasti, koska aikaa on vähän ja tykkään nautiskella rauhassa hyvästä tekstistä. Lomilla hamstraan kirjoja enemmän ja fiilistelen pidempään. Tällä hetkellä itseäni kiinnostaa autofiktiivinen kirjallisuus. Karl Ove Knausgård, Elena Ferrante ja Pauliina Vanhatalo ovat tuoreimmat suosikkini. Jo lapsena pidin helposti samaistuttavista päähenkilöistä enkä niinkään fantasiasta. Lapsilleni luen kuitenkin monipuolista lasten kirjallisuutta ja paljon.


Mitä haluaisit sanoa lukijoillesi?
Lukeminen opettaa, viihdyttää ja rentouttaa. Suosittelen totuttelemaan hyödylliseen lukemisharrastukseen jo lapsena!