Katariina Kotila (s. 1990) on väitöskirjatutkija, rumpujensoitonopettaja ja kirjailija. Hän asuu Joensuussa ja kirjoittaa kahviloissa ja oman sohvan nurkassa. Vapaa-aikaa hän kuluttaa tanssimalla ja sämpylöitä leipomalla.
Kerro lyhyesti itsestäsi:
Olen 32-vuotias joensuulaistunut rumpujensoitonopettaja ja yhteiskuntatieteiden maisteri. Teen Itä-Suomen yliopistossa kulttuurimaantieteen väitöskirjaa nuorten aikuisten kodista ja yksinäisyydestä ja opetan kansalaisopistossa rumpuja ja pianoa. Tykkään kirjoittamisen lisäksi esimerkiksi tanssimisesta, lautapeleistä, tv-sarjoista ja suklaasta.
Miten sinusta tuli kirjailija?
Innostuin kirjoittamisesta samoihin aikoihin kuin lukemisestakin. Tykkäsin lapsena eniten hevoskirjoista ja kirjoitin lempikirjojeni tyylillä Tilli – poneista parhain -teoksen, jossa päähenkilö sai oman ponin ja selvitti parhaan ystävänsä kanssa pienen mysteerin, johon liittyi paikallisia hevosvarkaita. Sittemmin olen kirjoittanut monenlaisia tekstejä, esimerkiksi laululyriikkaa, novelleja ja lisää romaanikäsikirjoituksia. Keväällä 2021 innostuin noin kahdenkymmenen vuoden tauon jälkeen kokeilemaan taas hevoskirjan kirjoittamista. Vilman tallielämää -sarjan kirjoittaminen onkin ollut nostalginen matka lapsuuden hevosmuistoihin ja hevoskirjamuistoihin.
Mistä kirjasi kertoo?
Ohjat solmussa on Vilman tallielämää -sarjan kakkoskirja, jossa Vilma ryhtyy vuokraamaan naapuritallilla asuvaa vauhdikasta Kapua. Kapulla ratsastaminen ei kuitenkaan suju ihan niin hyvin kuin Vilma on haaveillut, ja syksyyn mahtuu myös pieniä ihmissuhdehuolia.
Millainen on kirjoittamisprosessisi?
Olen aika laiska suunnittelemaan, mutta olen opetellut sitä viime vuosina, koska ilman suunnittelua on hankala saada aikaiseksi järkeviä juonia. Edelleen kyllä kirjoitan ensimmäisen version romaanista aika vähällä suunnittelulla ja sitten pysähdyn käsikirjoituksen äärelle miettimään, mitä siitä pitäisi poistaa tai mitä lisätä, jotta juonen saisi toimimaan. Vilman tallielämää -sarjan toista kirjaa kirjoittaessa nautin erityisesti siitä, että sain kirjoittaa jo tutuista hahmoista, eikä minun tarvinnut ensin tutustua heihin.
Mitä kirjoittaminen sinulle merkitsee?
Kirjoittamalla ja tarinoissa pääsee elämään montaa erilaista elämää. Kirjoittaminen on minulle ennen kaikkea seikkailua kuvitteellisissa maailmoissa. Toisaalta kirjoittamalla voi käsitellä ihmisenä olemisen erilaisia puolia ja tunteita.
Minkälaisesta kirjallisuudesta itse pidät ja ketkä ovat suosikkikirjailijoitasi?
Kuvittelen lukevani monenlaista kirjallisuutta, mutta ehkä erityisesti pidän kirjoista, jotka käsittelevät ihmissuhteita ja rakkautta. Viime aikoina lukemistani kirjoista erityisen hienoja ovat olleet esimerkiksi Téa Obrehtin Vedetön maa, Leena Parkkisen Neiti Steinin keittäjätär, Naoise Dolanin Exciting times ja Tove Ditlevsenin Aikuisuus. Lapsuuteni hevoskirjasuosikki oli Merja Jalon Nummelan ponitalli -sarja.