Kurkijärvi-Willans Anna

Kurkijarvi_Willans_lores

Kerrotko lyhyesti itsestäsi 
Olen helsinkiläinen copywriter ja kahden pian teini-ikäisen lapsen äiti. Perheeseeni kuuluvat myös englantilainen mieheni ja cobberdog-koira Albus. Valmistuin kirjallisuustieteen kandidaatiksi Lontoon yliopistosta opiskeltuani ensin yleistä kirjallisuustiedettä Helsingin yliopistossa. Harrastan karatea, joogaa, juoksua ja lukemista. 

 

Miten sinusta tuli kirjailija? 
Minulla ja miehelläni on oma markkinointiviestintätoimisto Ink Tank Media, ja teemme paljon kirjoitustöitä matkailu- ja kulttuurialan asiakkaille. Korona-ajan alussa töitä oli hetkellisesti vähemmän, ja päätin toteuttaa ainaisen haaveeni lastenkirjan kirjoittamisesta.

 

Mistä saat aiheet kirjoillesi?
Lupasin jo vuosia sitten kirjoittaa sadun tyttäreni Loten uninallesta Nanasta. Lotte on aina puhunut siitä kuin elävästä olennosta ja perheenjäsenestä, ja mietimme ennen usein, mitä se tekee öisin. Nyt tiedämme, että se esimerkiksi lentää. Kirjan muut teemat, kuten tavaroiden ylituotanto ja viherpesu markkinoinnissa, ovat asioita, joita olen pohtinut paljon erityisesti työskennellessäni mainosalalla. Vaikka hankin itse kaiken mahdollisen kierrätettynä, työkseni houkuttelen ihmisiä ostamaan tavaroita. Mietin usein ammattini eettisyyttä, mutta toisaalta voin onneksi valita asiakkaat, joille kirjoitan. 

 

Mistä esikoiskirjasi kertoo?
Charlotta ja unelmanallen salaisuus kertoo 9-vuotiaasta tytöstä ja nukkavieruista pehmoleluista, joista tulee tahtomattaan supersankareita. Kirjassa Charlotta ja hänen uninallensa saavat vihiä epärehellisen lelutehtailijan suunnitelmista. Lopulta vaarassa ovat niin maailman tärkein ystävyys kuin maailman rakkaimmat lelut.

 

Millainen on kirjoittamisprosessisi?
Kirjoitin kirjaa muutaman luvun päivässä editoimatta sitä ollenkaan ja luin aina päivän saavutukset tytölleni hänen tullessaan koulusta. Kirjan ensimmäinen versio syntyi alle kuukaudessa, mutta tajusin vasta myöhemmin palatessani siihen, ettei se ollut ollenkaan valmis. Kustantajan palautteen ansiosta kävin käsikirjoituksen läpi uudelleen, ja siitä tuli kaikin puolin uskottavampi ja loogisempi. Parannettavaa olisi mielestäni löytynyt loputtomiin, mutta jossain vaiheessa tekstistä oli pakko päästää irti. Seuraavan kirjan kohdalla tiedän jo, että valmis romaani vaatii oikeasti miettimistä.

 

Mitä kirjoittaminen sinulle merkitsee?
Rakastan kirjoittamista, eri kieliä ja sanoilla leikkimistä. Tiesin aina, että haluan kirjoittaa jotakin työkseni. Välillä minusta piti tulla kirjallisuudentutkija, välillä tutkiva journalisti. Opiskeluaikoina arvostelin kirjoja Aamulehteen ja toimitin erilaisia kansalaisjärjestöjen julkaisuja. Copywriterin ammatin keksin vaelluksella Chilen eteläkärjessä, mistä tein matkakolumnia. Halusin todella kauan kirjoittaa kaunokirjallisuutta ja olin kateellinen miehelleni, joka on julkaissut novellikokoelman ja kaksi Suomesta ulkomaalaisen silmin kertovaa Very Finnish Problems -kirjaa. Jotenkin pelko siitä, etten osaisikaan, esti minua pitkään edes yrittämästä. Kirjan kirjoittaminen on lasteni lisäksi saavutus, josta olen kaikkein iloisin ja ylpein. 

 

Mitkä ovat tulevaisuudensuunnitelmasi kirjoittamisen saralla?
Aion luoda uusia seikkailuja Charlotalle ja Nanalle, mutta haluan kirjoittaa myös jotain aikuisille. Aloitan vaikka novellista ja kokeilen, miten se onnistuu. On jännittävää nähdä, kummalle yleisölle on lopulta vaikeampi kirjoittaa.

 

Minkälainen lukija itse olet?
Olen intohimoinen lukija. Jos minulla olisi loputtomasti vapaa-aikaa (mitä ei todellakaan ole), varmaan vuorotellen lukisin ja urheilisin. Kun pääsen kirjastoon, tunnen olevani kuin maailman parhaassa karkkikaupassa. Luen edelleen myös joka ilta lapsilleni. Rakastin lapsena sitä, että minulle luettiin, ja nyt nautin yhtä paljon itse lukijana. Lastenkirjailijoista suosikkejani ovat Astrid Lindgren, Roald Dahl, J.K. Rowling ja Marjatta Kurenniemi, ja uudemmista Malamanteri-sarjan kirjoittanut Thomas Taylor. Itsekseni luen sängyssä ennen nukkumaanmenoa ja lomalla ahmien. Lempikirjailijoitani ovat Ian McEwan, Kazuo Ishiguro ja Margaret Atwood. Viime aikojen kotimaisia suosikkejani ovat olleet Meri Valkaman Sinun, Margot ja Anni Kytömäen Margarita.

 

Mitä haluaisit sanoa lukijoillesi?
Haluaisin sanoa erityisesti lapsilukijoille, miten ihanaa lukeminen on ja miten paljon se antaa. Tylsänä päivänä tai huonolla ilmalla ei tarvitse kuin avata hyvä kirja, niin on heti keskellä mahtavia seikkailuja. Kirjoista saa mielikuvitukselleen loputtomasti inspiraatiota.

 

Lukemalla tapaa erilaisia ihmisiä (ja satuolentoja), joista ei muuten tietäisi mitään ja pääsee matkustamaan ajassa ja paikassa. Englannin siirtomaa-ajan kirjallisuuden kurssi yliopistossa opetti minulle enemmän historiasta, maantiedosta ja maailman kulttuureista kuin mikään lukemani tietokirja. Se on jäänyt minulle tosi vahvasti mieleen.

 

 

Kirjailijakuva: Lotte Willans