Kuutti Maria

No image set

Maria Kuutti on kangasniemeläinen kirjailija, jolta on julkaistu kaksikymmentä teosta: mm. Onni ja Aada -kuvakirjoja sekä Anna ja Elvis -lastenromaaneja. Hänen ensimmäinen kirjansa Anna ja Elvis kylpylässä voitti Kariston Perhe on paras -kilpailun.
Roope, Make ja kiusalliset kiekaisut jatkaa Roope ja Make -sarjaa.

 


 

Kirjailijahaastattelu / 2023

 

Kerro lyhyesti itsestäsi.
Asun perheeni ja Tepsu-collien kanssa vihreässä omakotitalossa Kangasniemellä Puulan rannalla.
Olen taustaltani äidinkielenopettaja, sanataideohjaaja ja kirjastonhoitaja. Nykyään olen päätoiminen kirjailija.

 

Miten sinusta tuli kirjailija?
Osasin lukea jo ennen kouluikää. Kun muut harjoittelivat kirjaimia, minä sain kirjoittaa tarinoita. Opettajani oli niin ihana, että antoi minulle tuotoksistani paljon positiivista palautetta. Aloin haaveilla siitä, että minustakin voisi jonain päivänä tulla kirjailija.
Myöhemmin opiskelin sekä kirjallisuutta että kirjoittamista. Kun lapset olivat pieniä, olin kuusi vuotta kotiäitinä. Silloin aloin haaveilla lastenkirjan kirjoittamisesta ja uskaltauduin lopulta osallistumaan kirjoituskilpailuun, jolla oli tosi iso vaikutus siihen, että olen nykyään täysipäiväinen kirjailija.

 

Miten saat aiheet kirjoillesi?
Saan aiheita kaikkialta! Koska kirjoitan pääsääntöisesti lapsille, monet aiheet ovat kehittyneet keskusteluista lasteni kanssa. Lisäksi luen todella paljon ja katson myös inspiroivia elokuvia ja sarjoja – eri taidemuodoista saa aina kipinän omiinkin tarinoihin.

 

Mistä uusin kirjasi Roope, Make ja kiusalliset kiekaisut kertoo?
Se kertoo kaveruksista, jotka ovat tuttuja jo sarjan ensimmäisestä kirjasta Roope, Make ja lusikkatesti. Tässä uusimmassa osassa ihastuminen, epämääräiset mopokaupat ja satunnaiset kiekaisut hankaloittavat poikien elämää. Kirja sisältää taas runsaan kuvituksen, josta osa on sarjakuvakerrontaa. Molemmissa kirjoissa käsitellään poikien (esi)murrosikää huumorin keinoin. Toivon, että tämän helppolukuisen sarjan pariin löytävät myös ne, jotka eivät juuri lue.

 

Mitä kirjoittaminen sinulle merkitsee?
Kirjoittaminen on minulle ajattelun väline. Olen aina kirjoittanut: tarinoita, päiväkirjaa ja kirjeitä. Saan usein ilmaistua itseäni selkeämmin kirjoittamalla kuin puhumalla.

 

Mitkä ovat tulevaisuuden suunnitelmasi kirjoittamisen saralla?
Aion jatkaa kolmen eri sarjan parissa: Roope ja Make -kirjojen lisäksi kirjoitan Onni ja Aada -kuvakirjoja ja jalkapalloaiheista sarjaa. Haaveilen myös todella helppolukuisten kirjojen kirjoittamisesta – sellaisista, jotka sopisivat vaikkapa ekaluokkalaisen luettavaksi.

 

Minkälainen lukija itse olet?
Luen todella paljon ja kaikenlaista! Vaikka esikoiseni on jo yläkoulussa, luen edelleen molemmille lapsille iltasadun. Kuopukselle luen usein myös päivällä. Pidän tärkeänä, että lastenkirjailija tietää suunnilleen, mistä aiheista kollegat kirjoittavat.

Osallistun erilaisiin Instagramissa kiertäviin lukuhaasteisiin, joiden kautta tulen laajentaneeksi omia lukutottumuksiani. Nyt kesken on mm. Victor Hugon Kurjat, Johanna Venhon Syyskirja ja lapsuudensuosikkini L. M. Montgomeryn Runotyttö etsii tähteään.

 

Mitä haluat sanoa lukijoillesi?
Kun kierrän kouluvierailuilla, haluan aina rohkaista lapsia etsimään itseään kiinnostavaa kirjallisuutta. Jokaiselle löytyy sopivaa luettavaa, ja aina se sopiva luettava ei ole minun kirjoittamaani. Vinkkejä voi kysyä vaikkapa kirjaston henkilökunnalta.
Kirjailijana haluan valaa toivoa. Asioilla on tapana järjestyä. Unelmat kannattelevat meitä ihmisiä vaikeissa elämänvaiheissa.