Lahti Erkki

lahti_erkki_lores

Erkki Lahti (s. 1946, Kuorevesi) on Kuopiossa asuva eräkirjailija. Lahti on biologian tohtori. Väitöskirjan aiheena oli muikku.


 

Kirjailijahaastattelu

 

Kerrotko lyhyesti itsestäsi
Synnyin Pirkanmaalla Kuorevedellä 1946. Biologian opintojen jälkeen toimin Kuopion yliopistossa pitkään kalatutkijana ja opettajana. Työuran jälkimmäisen puolen olin kalatalouspäällikkönä Pohjois-Savon TE-keskuksessa, josta virasta jäin eläkkeelle vuoden 2009 loppupuolella.

Miten sinusta tuli kirjailija?
Olen harrastanut luontoa monella tapaa; seurannut lintuja, retkeillyt ja ennen kaikkea kalastanut ja metsästänyt. Voimakkaista luonto- ja eräelämyksistä oli seurauksena pakottava tarve jakaa niitä; kirjoittaa niistä muiden luettavaksi ja – toivon mukaan – nautittavaksi. Jo lukiossa ollessani sain ensimmäisen kirjoituskilpailupalkinnon ja ensimmäinen kirjoitukseni julkaistiin samaan aikaan.

Mistä saat aiheet kirjoillesi?
Aiheet tulevat harrastuksistani ja ovat pääasiassa omakohtaisesti koettuja erä- ja luontokokemuksia. Novellit sisältävät varsinaisten pyyntitapahtumien lisäksi usein myös vanhaa eräkulttuuria,  biologiaa, henkilökuvausta ja kansanperinnettä. Saalistus onkin jäänyt tuoreimmissa kirjoissani yhä vähemmälle.

Kerrotko kiteytetysti, mistä uusin kirjasi kertoo?
Muikun viemänä -kirjan punaisena lankana on muikku. Olen kalastanut itse sitä vuosikymmeniä, kulkenut ammattikalastajien mukana lukuisilla vesillä, tutkinut ja tehnyt siitä väitöskirjan, puhunut sen saloista vierailla mailla ja viranhoitoakin se sivusi. Kirja kertoo tästä kaikesta. Kalastustunnelmien ja menneitten muistelun lisäksi se sisältää monipuolista tietoa muikusta ja sen kalastuksesta.

Millainen on kirjoittamisprosessisi?
Aiheen kypsyttelyyn liittyy usein pohjatöitä, lähinnä päiväkirjojeni lukua. Kirjoitan hitaasti. Tekstiä syntyy vain saadessani hengen päälle, ei pakolla. Yhtä novellia saatan kirjoittaa useassa vaiheessa, pitkiäkin taukoja pitäen, mikä vie aikaa. Lopuksi vielä hion tekstiä moneen kertaan. Aiheet voivat kummuta niin lähimenneisyydestä kuin kaukaa vuosikymmenienkin takaa.

Mitä kirjoittaminen sinulle merkitsee?
Omakohtaisista tapahtumista kirjoittaminen on minulle omien nautintojen ja kokemusten tarjoilemista lukijoille. Toivon, että lukijakin eläytyisi niihin ja jäisi koukkuun . Kirjoittaminen antaa mielihyvää kun tuntee onnistuneensa ja saa positiivista palautetta. Kirjoittaessa on myös hienoa palata vuosien takaisiin retkimuistoihin uudestaan.

Mitkä ovat tulevaisuudensuunnitelmasi kirjoittamisen saralla?
Kirjoitan edelleen, mutta vailla pakkotahtista suunnitelmaa aikatauluineen. Vuorossa on taas perinteisempi eränovellikokoelma, mutta se saa kypsyä kaikessa rauhassa.

Minkälainen lukija itse olet?
Yritän lukea erityyppistä kirjallisuutta. Oman alan kirjallisuuden lisäksi erityisen kiinnostavia ovat muistelmat ja poliittinen historia. Eräkirjailijoista suuren vaikutuksen on tehnyt K.M. Wallenius. Muista ehdoton ykkönen on Veikko Huovinen.

Mitä haluaisit sanoa lukijoillesi?
Ehkä se sanoma lukijoilleni löytyy kirjojeni tekstistä.