Piekkari Eija

Eija_2019_lores

Olen Hollolassa syntynyt ja elänytkin Hollolassa suurimman osan elämästäni. Maalaismaisemat ovat tuttuja ja rakkaita. Niihin maisemiin sijoitan kirjojeni tapahtumat eli Hollolaan, Lahteen ja ympäristökuntiin.

Kirjojeni päähenkilö on Kristiina Elo, rikosylikonstaapeli, joka asuu Hollolassa, mutta käy töissä Lahden laitoksella. Krisse harrastaa kansantanssia. Tämä harrastus siksi, että se on ollut minulle rakas harrastus, nykyään kuitenkin vain penkiltä seuraten.

Tarinoissani haluan antaa lukijalle ongelman, murhan, ratkaistavaksi, saada hänet miettimään ratkaisua, pohtimaan ihmissuhteita ja viihtymään tekstin parissa.

 


Kirjailijahaastattelu / 2022

 

Miten sinusta tuli kirjailija?
Haaveena oli aina tulla kirjailijaksi, kävin kursseja mittavan määrän, silti toive toteutui vasta vuosien päästä.

Minkätyyppisiä kirjoja kirjoitat?
Kirjoitan jännityskirjoja, dekkareita, mutta sisällytän niihin kuvausta ihmissuhteista ja maalaiselämästä. Osittain liikutaan myös kaupungissa. Tekstissäni pyrin siihen, että lukija haluaa lukea eteenpäin, jokin vetää, jokin ongelma, tapahtuma tms.

Mistä saat aiheet kirjoillesi?
Useimmiten uuden kirjan idea syntyy, kun kirjoitan edellistä. Kuulen jonkun keskustelun tai näen ihmisen, jonka käytös herättää kysymyksiä. Miksi hän on sellainen kuin on? Tai näen jonkun paikan, jossa tuntuu olevan jotain pahaa tai mystistä tai kiehtovaa ja rakennan tarinan sen ympärille.


Millainen on kirjoittamisprosessisi?
Syksyllä teen suunnitelman käsin paperille, ranskalaisin viivoin, kierrän tapahtumapaikat ja kirjoitan muistiin huomioita niistä. Selvitän asioita, joita en oikein tiedä. Joulun jälkeen alan kirjoittaa. Miltei aina käy niin, etten pysty noudattamaan alkuperäistä suunnitelmaa, vaan kirjan ihmiset alkavat elää omaa elämäänsä toisin kuin piti. Se asettaa haasteita matkan varrelle. Ne ovat mielenkiintoisia, vaikkakin työllistäviä.


Eteneekö prosessi yleensä vaivatta?
Ei. Joskus on pakko kirjoittaa väkisin ennen kuin pää herää ja kunnon miettiminen alkaa.

Mitä kirjoittaminen sinulle merkitsee?
Nautin siitä, että voin vajota toisiin maailmoihin. Mielikuvitus on mukava opas. Usein kirjoittaminen on kivuliasta ja etenee kankeasti, mutta siltikin se on jotain, jota ilman en osaa olla.

Mistä uusin kirjasi kertoo?
Uusin kirjani Viimeinen malja kertoo sisarsuhteesta ja ihmisen kyvystä piilottaa ympärillä olevilta totuus itsestään. Samanlainenkin kasvuympäristö tekee ihmisistä erilaisia. Toisesta tulee oman voiton pyytäjä, toisesta alistunut ja samalla kostoa miettivä. Nämä piirteet voivat myös sekoittua. Monelle valehtelu on keino päästä vaikeasta tilanteesta ja toisen ihmisen henki on hyvin halpa, kun joku tahtoo päästä omaan päämääräänsä.

 

Jatkuuko sarja, mitkä ovat tulevaisuudensuunnitelmat?
Sarja jatkuu. Niin monet sanovat eri tilaisuuksissa, että älä nyt vaan jätä Krissen elämää kesken.

 

Minkälainen lukija itse olet?
Olen kaikkiruokainen, mutta eniten ehkä viehättää rikoskirjallisuus. Toisaalta Gabriel Garcia Marquez on mieleen.
Suomalaisista pidän Seppo Jokisen kirjoista, Timo Sandbergista jne. Myös monesta, monesta muusta, lista on pitkä.

 

Mitä haluaisit sanoa lukijoillesi?
Olen teille kaikille kiitollinen saamastani palautteesta! Kannustus pitää kirjoittamishalua yllä. Te olette helmiä kirjailijan polun varrella.