Pirkola Petri

No image set

Petri on toiminut copywriterina ja sisällöntuottajana lukuisissa mainostoimistoissa vuodesta 2000 alkaen ja viimeiset vuodet freelancerina ulkomailta käsin. Lämmin suhde matkailuun sekä 8-vuotias Peppi-tytär antoivat innostuksen Pedro Paellan luomiselle.

 


 

Kirjailijahaastattelu Petri Pirkola / kevät 2022

 

Kerrotko lyhyesti itsestäsi
Olen Petri Pirkola. Syntyjäni Vihdistä, Helsingin ja Tallinnan kautta Malagaan päätynyt copywriter/luova suunnittelija/kirjailija. 

 

Miten sinusta tuli kirjailija? 
Kirjoittaminen on aina ollut luontevaa ja mukavaa hommaa meikäläiselle. Tykkäsin rakennella pitkiäkin draamankaaria jo ala-asteen äidinkielen aineisiin. 90-luvulla päädyin Yhtyneisiin Kuvalehtiin, jossa opin toimituksellisen tekstin tuottamisen ja taustoittamisen kultaisen taidon. 

 

Vuosien kuluessa ajatus kirjan kirjoittamisesta sementoitui yhdeksi tulevaisuuden tavoitteeksi. Ja nyt tuo tavoite realisoitui ensimmäisen kirjan muodossa. Tosin, pakko myöntää, että esikoinen on täysin jotakin muuta kuin luulin sen olevan, eli lasten tietokirjallisuutta :)

 

Mistä sait aiheen esikoiskirjallesi?
Pallo Haltuun -lasten matkaopassarja sai alkunsa tammikuussa 2021, kun yritin löytää lapsille suunnattua matkaopasta Peppi-tyttärellemme. Sellaista ei löytynyt, joten sehän oli sitten tehtävä. Sarjan ensimmäinen kirja, Pedro Paella ja Espanjan erikoisuudet, oli luonteva avaus nykyisestä kotimaastamme, Espanjasta. Seuraavat kirjat ovat valikoituneet suomalaisten perheiden suosikkikohdemaista, jotta mahdollisimman suurelle joukolle olisi kirjoista iloa ja hyötyä.

 

Mistä Pedro Paella ja Espanjan erikoisuudet -kirja kertoo?
Pedro Paella ja Espanjan erikoisuudet on hulvattoman hauskasti kirjoitetun ja kuvitetun matkaopassarjan avausteos. Alakouluikäisille ja kaikille lapsenmielisille suunnattu kirja esittelee kattavasti koko Espanjan tuoden esille konkreettisia kohde-esittelyjä sekä läpileikkauksen mm. historiasta, luonnosta ja kulttuurista - erikoisia faktoja unohtamatta. Pedro Paella opettaa myös espanjan kielen perussanastoa sekä esittelee perinteisiä ruokia lapsikokkaajille soveltuvien reseptien muodossa. Kirja sopii mainiosti sekä mukaan otettavaksi matkaoppaaksi että kotisohvalla tutkiskeltavaksi.

Asiat ovat kirjoitettu lasten näkökulmasta ja heidän kielellään, mikä teki projektista itsellekin hulvattoman hauskan.

 

Millainen on kirjoittamisprosessisi?
Tykkään haudutella asioita pääkopassani pitkään ja hartaasti. Pallo haltuun -kirjasarjan kohdalla taustatyön tekeminen ja faktojen tarkistus ovat luonnollisesti isossa roolissa. Varsinainen kirjoitustyö sujuu meikäläiseltä hyvinkin nopeasti sen jälkeen, kun se on löytänyt muotonsa korvieni välissä.

  

Mitkä ovat tulevaisuudensuunnitelmasi kirjoittamisen saralla?
Jos ja kun Pallo Haltuun -kirjasarja kattaa kaikki suunnitellut 10 kirjaa, on siinä tekemistä seuraaviksi viideksi vuodeksi. Täysipäiväisyys kirjoittamisen saralla on tavoitteellinen tahtotilani.

 

Minkälainen lukija itse olet? 
Kirjojen suhteen olen kaikkiruokainen. Hyvä tarina ja kiehtova kirjoitustyyli vie mukanaan, genrestä riippumatta. Muistijäljen jättäneitä kirjoja ovat mm. Pieni elämä (Hanya Yanagihara), Palo Alto -novelleja (James Franco) ja Uimari (Joakim Zander). Kotimaisista kirjailijoista nostan hattua erityisesti vanhalle copy-kollegalleni Antti Tuomaiselle, joka raivaa omaa kansainvälistä uraansa menestyksekkäästi ja ansaitusti.

 

Mitä haluaisit sanoa lukijoillesi?
Toivottavasti teillä on yhtä hauskaa sitä lukiessa kuin minulla sitä tehdessä.