Räisänen Teppo

raisanen__lores

Teppo Räisänen (s. 1968) on porvoolainen yrittäjä, käsikirjoittaja ja ohjaaja. Hän on toiminut myös käsikirjoittamisen kouluttajana.

 


Kirjailijahaastattelu / syksy 2016


Kerrotko lyhyesti itsestäsi
Synnyin Helsingissä ja kasvoin Vuosaaressa. Olen opiskellut -80-luvun lopulla Teatterikorkeakoulussa dramaturgiaa, mutta valmistuin elokuvaohjaajaksi Taideteollisesta korkeakoulusta. Kirjoittamisen ohella toimin nykyisin myös yrittäjänä. Asun perheeni kanssa Porvoon Vanhan kaupungin laidalla.

Miten sinusta tuli kirjailija?
Elokuva- ja tv-käsikirjoittamisen jälkeen tuntui luontevalta ja kiinnostavalta kokeilla myös proosan kirjoittamista.

Mistä saat aiheet kirjoillesi?
Kun jotain päättää ryhtyä kirjoittamaan, niin ainakin minun kohdallani on niin, että jo itse aiheessa täytyy olla jokin omakohtainen kulma. Puhtaasti omaelämänkerralliseen kirjoittamiseen en tällä hetkellä koe tarvetta.

Kerrotko kiteytetysti, mistä esikoiskirjasi kertoo?
Pikkuisen parempi ihminen on satiirinen tarina yrittäjäksi ryhtymisestä ja unelmien tavoittelusta, kerrottuna kolmen miessukupolven kautta.

Millainen on kirjoittamisprosessisi?
Aihemaailman ja pääteeman kautta ryhdyn kehittämään henkilöhahmoja ja tarinan keskeisiä käänteitä. Taidan olla kirjoittajana varsin tarinakeskeinen. Taustani draamallisena kirjoittajana vaikuttanee siihen, että haluan jokaisen luvun vievän tarinaa eteenpäin.

Mitä kirjoittaminen sinulle merkitsee?
En ole ihan vielä saanut selvitettyä elämän tarkoitusta. Kirjoittaminen, tarkemmin sanottuna kuvitteellisten maailmojen luominen, on minulle tapa tutkia tuota mysteeriä. Henkilökohtaisemmalla tasolla kirjoittaminen merkitsee minulle sitä, että sen kautta koen olevani enemmän elossa.

Mitkä ovat tulevaisuudensuunnitelmasi kirjoittamisen saralla?
Minulla on aihe ja tarinan runko toiseen romaaniin, ja yritän tällä hetkellä parhaani mukaan keskittää voimani siihen.

Mitä haluaisit sanoa lukijoillesi?
Mikäli jossain joku tosiaan on lukenut romaanini ja vieläpä loppuun asti, hänellä on mitä todennäköisimmin poikkeuksellisen hyvä arvostelukyky - minkä vuoksi mielelläni kuulisin häneltä palautetta. Vakavammin puhuen, uskon kyllä vilpittömästi että monikin lukija voisi viihtyä romaanini parissa ehkä jopa kohtuullisesti.

 

 


Kuva: Henna Siekkinen