Ranta-Ojala Veli

No image set

Veli Ranta-Ojala on julkaissut jo kymmenen romaania, joista neljä on sotaromaaneja. Hän on saanut vuonna 2003 Chydenius-kirjallisuuspalkinnon.

 

Kerrotko lyhyesti itsestäsi
Olen 1942 syntynyt eläkkeellä oleva luokanopettaja ja kirjailija. Harrastin nuorena kilpaurheilua ja myöhemmin valmennusta. Nykyään olen siirtynyt lähinnä penkkiurheilun puolelle. Asun vaimoni kanssa Toholammilla Keski-Pohjanmaalla. Meillä on kolme poikaa, seitsemän lastenlasta sekä kaksi seuraavaa sukupolvea.

 

Miten sinusta tuli kirjailija?
Olin ahkera lukija jo nuorena. Koulussa ainekirjoitus oli liikunnan ohella mieluisimpia aineita. Sukututkimusta tehdessäni törmäsin asioihin, joista oli pakko kirjoittaa. Lehtijuttujen jälkeen aloin kehitellä 1860-luvun nälkävuosista kertovaa esikoisromaania. Se ilmestyi vuonna 1990 nimellä Meritien maa.

 

Mistä saat aiheet kirjoillesi?
Usein saan aiheet lähipiiristäni. Lisäksi virikkeitä ovat antaneet mm. perinnönjakopöytäkirjat, historiikit, haastattelut, lehtijutut, kirjeet ja päiväkirjat.

 

Kerrotko kiteytetysti, mistä kirjasi kertovat.
Kirjoissani käsittelen historiaa, ihmissuhteita, urheilua, jännitystä ja sota-aikaa kuten uusimmassa teoksessani, Taistelulähetti. Lähiseudun ihmiset, maisemat ja tapahtumat ovat usein kerronnan keskiössä.

 

Millainen on kirjoittamisprosessisi?
Kokeilen erilaisia aloituksia. Ensimmäisen luvun kirjoitan moneen kertaan. Sitten kehittelen ja kirjoitan tarinaan liittyviä erillisiä kohtauksia. Lopulta yhdistelen tarinat kokonaisuuteen ikään kuin palat palapeliin. Hion ja parantelen tekstiä lähes loputtomiin.

 

Mitä kirjoittaminen sinulle merkitsee?
Kirjoittaminen on elämäntapa ja henkireikä arjen keskelle, keino toteuttaa omaa luovuuttaan. Hyvä kirjoitusvire on kuin juhlaa.


Mitkä ovat tulevaisuudensuunnitelmasi kirjoittamisen saralla?
Tässä iässä täytyy toivoa, että luovuus säilyy mahdollisimman pitkään. Olen huomannut, että tästä työstä ei jäädä herkästi eläkkeelle.

 

Minkälainen lukija itse olet? 
Pyrin lukemaan kirjoja monipuolisesti. Aina on jotain meneillään. Lukijana minua kiinnostavat historia, sota, urheilu ja dekkarit. Suosikkikirjailijoitani ovat Päätalo, Waltari, Linna ja Heikki Luoma. Ulkomaalaisista suurimman vaikutuksen ovat tehneet John Steinbeck, Henning Mankell ja Solohovin Hiljaa virtaa Don.

 

Mitä haluaisit sanoa lukijoillesi?
Tervetuloa kirjojeni maailmaan!