Rintala Heli

rintala_heli_lores

Heli Rintala on pohjoissuomalainen toimittaja, joka on saanut tutustua Aspergerin oireyhtymään.

 


Kirjailijahaastattelu / syksy 2016

 

 

Kerrotko lyhyesti itsestäsi?
Olen Oulun lähellä Muhoksella asuva, alunperin Etelä-Pohjanmaalta Laihialta kotoisin oleva toimittaja. Olen naimisissa ja minulla on kaksi teini-ikäistä lasta.

Miten sinusta tuli kirjailija?
Toisin kuin monet muut toimittajat, en ollut koskaan haaveillut kirjailijaksi ryhtymisestä. Pidin aivan liian vaikeana ja haasteellisena kirjoittaa kirjaa, jollaisen olisin itse valmis lukemaan.

Mutta aihe valitsi minut. Koin, että haastattelukirja eri-ikäisistä Asperger-ihmisistä on tarpeellinen. Heidän itsensä on saatava enemmän ääntään kuuluviin, kun puhutaan tästä neurologisesta erilaisuudesta.

Ja meidän muiden on viimein ymmärrettävä, että autismin kirjon ihmiset kokevat maailman eri tavalla kuin me. Olisin ollut iloinen, jos olisin kymmenkunta vuotta sitten saanut tällaisen luettavakseni. Ehkä joitakin virheitä olisi jäänyt tekemättä.

Millainen on kirjoittamisprosessisi?
Kirjan päähenkilöiden haastatteleminen ja kirjan kirjoittaminen oli erittäin innostavaa ja avartavaa. Huomasin, etten tiennytkään Aspergerin oireyhtymästä ja autismin kirjosta niin paljon kuin olin luullut.

Toimittajan työssä joutuu tekemään jutut yleensä hyvin nopeasti ja vain pinnallisesti aiheeseen perehtyen. Oli nautinnollista saada keskittyä yhteen aiheeseen perin pohjin. Ja ennen kaikkea: oli hienoa tutustua kaikkiin näihin ihmisiin!

Mitä kirjoittaminen sinulle merkitsee?
Kirjoittaminen on minulle tapa ilmaista itseäni täsmällisesti, ytimekkäästi ja luontevasti. Puhe ymmärretään usein väärin, mutta kirjoittamisen avulla koen tulevani käsitetyksi oikein. Nautin sanoilla ja merkityksillä leikittelemisellä, joskin tässä kirjassa sen harrastaminen oli rajoitetumpaa.

Parhaimmillaan ajan taju katoaa, kun teksti vie mennessään. Pahimmillaan kirjoittaminen on yhtä tuskaa.

Mitkä ovat tulevaisuudensuunnitelmasi kirjoittamisen saralla?
Uusia kirjoja ei ole tällä haavaa suunnitteilla. Mutta aika näyttää, löydänkö aiheen, josta innostun riittävän paljon. Jos aikoo kirjoittaa kirjan, siihen täytyy olla aito palo.

Minkälainen lukija itse olet?
Pidän älynystyröitä ja mielikuvitusta kutkuttavista kirjoista. Kestosuosikkejani ovat esimerkiksi Bernard Werberin Muurahaiset ja Muurahaisten kapina, Esko Valtaojan Kotona maailmankaikkeudessa sekä John Irvingin ja Gabriel Garcia Marquezin teokset. Vastikään luin Risto Isomäen Sarasvatin hiekkaa, ja se oli hieno, ajatuksia ravisteleva kirja! Monia, monia muitakin kirjoja ja kirjailijoita voisin nimetä.

Mitä haluaisit sanoa lukijoillesi?
Olkaa avoimia ja hyväksykää erilaisuus. Maailma olisi tylsä paikka, jos olisimme tehty yhdestä muotista. Ja niille itsensä erilaisiksi kokeville lainaisin Meryl Streepiä: What makes you different or weard – that´s your strength.