Roininen Minna

Minna_Roininen_2018_kuvaaja_Shiyu-Miao__lores

Minna Roininen (s. 1989 Ylivieska) on Helsingissä asuva kirjailija ja opintopsykologi. Vapaa-ajallaan hän koodaa, kuuntelee pop-musiikkia ja haaveilee paremmasta maailmasta.

(Valokuva: Shiyu Miao )


 

Kirjailijahaastattelu / 2018

 
Kertoisitko lyhyesti itsestäsi?
Olen Minna Roininen, Helsingissä asuva kirjailija. Kotoisin olen Pohjois-Pohjanmaalta Ylivieskasta. Koulutukseltani olen psykologi, ja olen työskennellyt myös opettajana.

Miten sinusta tuli kirjailija?
Minulla on ollut tähänastisen elämän varrella monia vaihtuvia unelmatöitä – laskin yhtenä päivänä, että ainakin 27. Kirjailijaksi olen kuitenkin halunnut siitä pitäen, kun opin lukemaan. Tein lukioikäisenä toimitusavustajan töitä paikallislehdissä. Päädyin lopulta aivan toiselle alalle, mutta kirjoittaminen jäi lähtemättömäksi osaksi elämääni.

Mistä saat aiheet kirjoillesi?
Muun muassa musiikista, matkoilta ja erilaisista aiheista, joita opiskelen. Käytän paljon aikaa erilaisiin verkkokursseihin ja tietokirjojen kuuntelemiseen äänikirjoina. Opiskelen myös kotimaista kirjallisuutta iltaopintoina. Toisaalta musiikilla on aina ollut iso osa elämässäni ja myös kirjoittamisessani. Matkustamisesta ja uusista ympäristöistä on hyötyä, mutta sen ei välttämättä tarvitse tarkoittaa kaukolomaa. Sain monet ideani Hedaan iltakävelyillä Helsingin Hietaniemessä.

Mistä uusin kirjasi kertoo?
Heda kertoo syöpää sairastavasta Noelista, jolle musiikki on koko elämä. Noel haluaa ennen kuolemaansa kuulla lempiartistinsa Hedan biisin Sea World. Artisti ei kuitenkaan esittänyt sitä koskaan kokonaan, ja on nyt kadonnut julkisuudesta. Noel kirjoittaa kirjeen Hedan levy-yhtiölle ja saa yllättävän vastauksen…

Millainen on kirjoittamisprosessisi?
Luin yli 10 vuotta sitten manga-sarjan Fruits Basket ja viehätyin silloin sen ideasta: perheestä, jonka jäsenet eivät pääse elämässä eteenpäin suvun ylle langetetun zodiac-kirouksen vuoksi. Ajattelin, että haluaisin joskus kirjoittaa jotakin vähän vastaavaa. Ideani muuttuivat monta kertaa matkan varrella ja jossakin vaiheessa aloin ajatella, että tarina voisi liittyä jotenkin fanikulttuuriin. Keräsin paljon aineistoa myös vesiaiheisista mytologioista. Taustatyö oli periaatteessa tehtynä, mutta jokin tärkeä palanen oli hukassa. Yhtenä iltana sitten vain keksin Hedan. Hedan laulut soivat tauotta päässäni, kunnes romaani oli valmis.

Minkälainen lukija itse olet? 
Olen aina ahminut paljon kaikkea mahdollista saduista sarjakuviin ja runoudesta tietokirjallisuuteen. Kaikkiruokaisena on vaikea nimetä lempikirjailijoita, ja ne myös vaihtelevat kausittain. Varsinkin alle parikymppisenä olin kova Harry Potter -fani ja kirjoilla on ollut suuri vaikutus elämääni. Niiden kautta olen tavannut tosi mahtavia ihmisiä ja saanut kannustusta omaan kirjoittamiseeni. Viime aikoina olen innostunut esimerkiksi Pajtim Statovcista ja Gillian Flynnin jännäreistä. Tenttikirjojen jälkeen lukulistalla on seuraavana T. H. Whiten Muinainen ja tuleva kuningas.

Mitkä ovat tulevaisuudensuunnitelmasi kirjoittamisen saralla?
Kieltämättä minua houkuttelisi palata vielä Hedan maailmaan ja henkilöihin: erityisesti Ariannasta voisin mielelläni kertoa enemmänkin. Toisaalta tekeillä on myös kaksi muuta romaania, jotka vievät taas ihan toisenlaisten aiheiden ääreen. Haaveilen myös visual novel -tyylisen pelin julkaisemisesta.