PUTOAMISEN PELKO
Intensiivinen ja tarkkanäköinen jännitysromaani ihmisistä, joiden kohtalot kietoutuvat tiukasti toisiinsa. Tekijänsä kolmas Matias Luoto -dekkari pakottaa lukijansa näkemään enemmän kuin sanat kertovat.
Pienen pojan isä katoaa jäljettömiin joulun alla seitsemänkymmentäluvun puolivälissä. Vuosikymmenten jälkeenkin poikaa vaivaa tapaus, joka on jäänyt täysin pimeäksi.
Kun toimittaja Matias Luoto ryhtyy ystävänsä kehotuksesta selvittämään tapausta, hän löytää pienen paikkakunnan menneisyydestä muutakin pimeää – on nuoren pojan itsemurha ja toinenkin kadonnut mies sekä joukko ihmisiä, jotka ovat eläneet pahuuden varjoissa pitkään.
Tiedonjano vie Matiasta taiteilijan verstaalta palvelutaloon ja korttelibaariin, kunnes tapahtuu henkirikos, joka muuttaa tutkinnan suunnan ja johdattaa Matiaksen maailmaan, jossa vaara uhkaa myös häntä itseään. Kun asiat viimein saavat selityksensä, moraali ja oikeustaju joutuvat koetukselle.
Matiaksen edesmennyt isäkin yllättää vielä kerran jättäen perinnön, joka vaikuttaa Matiaksen elämään peruuttamattomalla tavalla.
Sakari Kiuru on helsinkiläinen valokuvaaja ja kirjailija. Putoamisen pelko on itsenäinen jatko-osa teoksille Kuoleman sukua (2014) ja Murheiden maa (2020).
Sakari Kiurun kirjoista sanottua:
"Sakari Kiurun dekkarit ovat palkitsevia omalla eleettömällä tavallaan. Toimittaja Matias Luoto luotaa ihmishirviön tekosia Sakari Kiurun pätevässä uutuudessa. Kiurun edellisten dekkarien tapaan Putoamisen pelko kulkee notkeasti ja liikoja selittelemättä juonensa ja henkilöhahmojensa varassa päätökseensä, jossa Luodon elämä muuttuu peruuttamattomasti ja hän joutuu tekemään suuren moraalisen valinnan."
– Pertti Avola, Helsingin Sanomat, 20.4.2023
”Soljuvassa kerronnassa ei ole mitään turhaa. On helppo nähdä Matias Luoto pitemmänkin dekkarisarjan päähenkilönä.”
– Helsingin Sanomat, 24.4.2020
”Vuoropuhelun kirjoittajana Kiuru on taitava ja ne osiot, joissa tarina kulkee dialogin avulla ovat nautittavaa luettavaa. Henkilöt ovat muutenkin onnistuneita ja elämänmakuisia.”
– Ruumiin Kulttuuri 2 / 2020